TFCD / TFP

Mitä tarkoittaa TFCD / TFP?

TFCD = Time For CD
TFP = Time For Print

”TFP:ssä malli saa kuvia käyttöönsä ilmaiseksi ja kuvaaja saa mallin esimerkiksi portfoliokuvia tai harrasteprojektia varten. Kuvauksissa ei raha liiku kumpaankaan suuntaan (matkakuluista yms voi sopia). Malli saa kuvat tyypillisesti digitaalisessa muodossa esimerkiksi verkon kautta tai CD/DVD-levyllä tai muistitikulla. Luonnollisesti myös kuvaaja haluaa hyötyä kuvaamisesta ja kuvat tulevat usein esille valokuvaajan omille verkkosivuille, facebookiin, instagrammiin yms.”

Lainaus on Facebookissa olevasta TFCD-ryhmästä, jossa kuvaajat ja mallit etsivät yhteistyökumppaneita.

Mitä TFCD-projektit merkitsevät minulle?

  • Keinoa oppia uusia valokuvaustekniikoita tai kehittyä tekniikoissa, joita jo osaan.
  • Mahdollisuutta kehittyä kuvankäsittelyssä.
  • Tie uusien yhteistyökumppaneiden löytämiseen.

Toimintamalli

Aivan ensin mallin on syytä käydä läpi aiemmin kuvaamaani ja editoimaani materiaalia (vuotila.net / facebook.com/markkuvuotilaphotography / instagram.com/markkuvuotila). Vaikka vanhoista kuvista ei näe mitä uudesta projektista valmistuu, niin tietynlaisen ajatuksen kuvaajan tyylistä ja editoinnista voi saada.

Suunnittelu

Ennen kuvausta pitää suunnitella mitä kuvataan. Itse teen usein kuvausta ajatellen moodboardin esim. Pinterestiin, josta malli saa ajatusta siitä, millaista kuvamaailmaa tavoittelen. Moodboardin on tarkoitus antaa inspiraatiota ja suuntaviivoja kuvaukselle, mutta ei kahlita. Tarkoitus ei ensisijaisesti ole vain toistaa jo otettuja kuvia, vaan inspiroitua niistä.

Kun molemmille on selvää, mitä on tarkoitus saada aikaiseksi, sovitaan aikataulu ja kuvauspaikka (studio / miljöö).

Aikataulumuutoksista tai peruutuksista on hyvä ilmoittaa heti kun mahdollista. Kuvaus saattaa vaatia suuriakin etukäteistoimia, joten on ikävää, jos peruutus tulee vasta hetki ennen kuvausta.

Kuvaus

Itselleni tärkeintä kuvatessa on tilanteen mukavuus ja hauskuus. Yleensä kuvaustilanteen mielekkyys näkyy myös lopullisissa kuvissa.

Kuvaajana olen rento. Ohjaan mallia, mutta mielestäni paras lopputulos kuviin saadaan minimaalisella mallin ohjauksella. Annan mallin ottaa luontevan asennon, enkä pyri väkisin antamaan tiettyä poseerausta. Katson mikä mallille on luonnollista ja annan sen mukaan pieniä ohjeita kuvauksellisemman asennon aikaansaamiseksi.

Kuvaukseen on hyvä varata minimissään kaksi tuntia. Tarvittava aika riippuu monista tekijöistä, joten tarkkaa aikaa on mahdotonta sanoa.

Kuvausta varten minulla on tarvittaessa käytössä oma pieni kotistudio, joka riittää pienimuotoiseen kuvaukseen.

Poseerauksia kannattaa harjoitella hieman etukäteen, jotta kuvaustilanteessa homma luistaa paremmin.

Ideoita Pinterestissä »

Kuvauksen jälkeen

Käyn läpi kaikki otetut kuvat ja valitsen niistä onnistuneimmat (max 6kpl), joista saa hyvän kokonaisuuden. Pyrin kokonaisuudessa tuomaan esille erilaisia poseerauksia ja ilmeitä. En siis laita montaa melkein samanlaista kuvaa, joissa on vain pieniä eroja, vaikka kaikki olisivatkin todella hyviä. Malli saa linkin valituista (käsittelemättömistä) kuvista.

Malli voi ilmoittaa, jos ei pidä jostakin kuvasta ja tällöin en käsittele sitä. Mikäli mallin ilmoittamasta kuvasta on olemassa toinen käyttökelpoinen versio, voin ehdottaa sitä. Kun malli on hyväksynyt kuvat, niin voin aloittaa kuvien käsittelyn. Kuvien käsittely vie yleensä 2-8 viikkoa. Aikaulu riippuu mm. muista samaan aikaan työstössä olevista projetkeista. Esim. maksavien asiakkaiden projektit menevät luonnollisesti harrastusprojektien edelle.

Editointiin vaaditaan myös tietynlaista inspiraatiota, jota ei saa pakotettua. Minulle kuvien editointi on taiteellinen prosessi, johon tarvitaan oikea mieliala. Toivon, että malliksi lähtevät ymmärtävät tämän editointiin liittyvän aspektin.

Katso mallin oikeudet kuvien käyttöön »